Wat is HDR? 2018 wordt het jaar waarin veel fabrikanten actief bezig zullen gaan met het verbeteren van de beeld- en kleurkwaliteit van hun televisies. Het is al bekend geworden dat LG en Samsung meer op basis van de quantum dot techniek gaan richten, die de kleurweergave nog meer verbeterd.

De andere bijzondere ontwikkeling heet High Dynamic Range oftewel HDR en dit zorgt voor een sterk verbeterde helderheid en hoger contrast. Daarnaast draagt het ook bij aan betere kleuren.

HDR 4K maakt gebruik van nieuwe standaarden zoals HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+. Alhoewel veel televisie vermelden dat ze HDR ondersteunen (lees: ze begrijpen de nieuwe beeldstandaarden) is dat nog geen garantie voor een zichtbaar beter beeld. Om echt het verschil te zien tussen HDR en gewone beelden moet de televisie minstens een bepaalde piekhelderheid kunnen tonen (500 nits lijkt ons een goede grens), en een voldoende ruim kleurbereik hebben.

Author